Make your own free website on Tripod.com

Povečave

Kako povečati sliko? Enostavno. Uporabite dober košček stekla.

Začnite s konca. Najprej premislite, kaj sploh hočete. Veliko povečavo? Dobro ostrinsko globino? Natisniti sliko na A4 format? Zapolniti vaš ekran s sliko?

Gromozanske povečave so možne z elektronskim mikroskopom. No, verjetno niste mislili tega, kajne? Z zrcalno-refleksnim fotoaparatom boste dosegli najboljše povečave z uporabo obročkov. Ostrinska globina bo padla pod 1 mm, osvetlitveni časi pa bodo narasli nad eno sekundo. Potrebovali boste stojalo in veliko luči. Predvidevam, da ne boste ravno zadovoljni s tem.

Najboljši rezultati nastanejo seveda z originalnimi objektivi, s katerimi dobimo slikovno razmerje 1:3. Kromatična aberacije je tako majhna, da jo je težko opaziti celo pri povečavi slike.

Z navadnimi predlečami boste dosegli slikovno razmerje največ 1:1. Kromatična aberacija bo kar preveč vidna, vendar včasih samo v primeru, če se bo slika povečala na ekranu. Ta varianta ni za profesionalce, je pa poceni in enostavna rešitev.

Če privijete s pomočjo posebnega adapterja na teleobjektiv vašega fotoaparata navaden 28 ali 50 milimetrski objektiv, boste dobili slikovno razmerje kar celih 3:1. Če uporabite objektiv z goriščno razdaljo manjšo kot 300 mm, se bo slikovno področje zmanjšalo na velikost zaslonke dodanega 50 milimetrskega objektiva, tako da boste lahko uporabili samo manjši izrez slike. Pri uporabi 300 mm objektiva z dodanim narobe obrnjenim 35 mm objektivom boste dobili fantastično 5:1 povečavo brez vinjete in vidne kromatične aberacije! Za sliko brez vinjete mora biti slikovni kot vašega objektiva tolikšen, da pokriva velikost zaslonke dodanega objektiva na minimalni oddaljenosti, kjer je montaža možna.  

Spodnji primer mlade rastline Coryphantha salm-dyckiana je posnet z Minolta Dimage 7 pri nastavitvi objektiva na fokus 200 milimetrov v makro poziciji z dvema dodatnima predlečama (2x and 4 x). Ker je rastlina še vedno precej manjša kot je slikovno področje, sem uporabil 3-kratni digitalni zoom in s tem prihranil nekaj časa in prostora na disku. Velik rob slike bi moral tako ali tako odrezati v programu, zato sem izkoristil to možnost kar v kameri. Rastlina je samo 5 mm široka. Fina vlakna na bodicah s prostim očesom niso vidna, na posnetku pa se kar dobro ločijo.