Make your own free website on Tripod.com

Barvni prostor

Barvni prostor je nabor barv, ki jih loči zdravo človekovo oko. Definiran je s CIE kromatičnim diagramom. Pri fotografiji se pojem barvni prostor uporablja za definicijo spektra, ki ga je sposoben zabeležiti senzor. 

Minolta Dimage 7 zapiše sliko v svojem lastnem barvnem prostoru, ki je precej širši kot večina  drugih in se lahko pretvori v katerikoli drug barvni prostor. Ker ekrani uporabljajo sRGB barvni prostor, ga Minolta predlaga kot standardnega za obdelavo Dimage 7 fotografij. V sRGB pretvorjene fotografije imajo bolj nasičene barve kot originali, vendar se nekaj informacij o barvah izgubi, zato mnogo uporabnikov raje uporablja originalne slike ali pa Adobe RGB barvni prostor, ki je širši kot sRGB.  Kdor se bolj resno ukvarja z grafiko, bo uporabil LAB barvni nabor, ki uporablja neodvisen LAB barvni prostor, ki pri obdelavi ne izgublja nobene informacije o barvah.

Na diagramih so predstavljeni  sRGB in Dimage 7 barvni prostori. Kot vidite, je TIFF barvni prostor še vedno ožji kot RAW.  

Če se barvni prostor slike, posnete z Dimage 7, pretvori v drugega, se spremeni tudi prikaz slike na ekranu. 

Barvni prostor: originalni Dimage 7 posnetek

pal-secam

Adobe RGB

widerange RGB

Apple RGB

Color match RGB

simpteC

sRGB

  Zadnja sprememba 09 december 2001