Make your own free website on Tripod.com

Stiskanje datotek

Stiskanje datotek je metoda kodiranja datoteke v datoteko manjše velikosti. JPEG (Joint Photographic Expert Group) datotečni format je sicer znan kot format, ki je slabše kvalitete, vendar omogoča tudi stiskanje datoteke na tak način, da se barvne informacije ne izgubijo. Pri stiskanje brez izgube barvnih informacij je vsaka pika shranjena kot 24-bitna informacija. V tem primeru je datoteka stisnjena s standardnim kompresijskim algoritmom (kot na primer ZIP), vendar je stopnja stiskanja zelo nizka. Ko se slika uporabi, se vse barvne informacije ohranijo brez izgub.

Pri stiskanju z aproksimacijskim algoritmom je slika preračunana v bloke po 8x8 pik. Ta algoritem uporablja kodiranje s povprečji in je izdelan na osnovi človekovega vizualnega sprejemanja barv na tak način, da je slika še vedno sprejemljiva. Človekovo oko namreč veliko bolj razločuje osvetljenost kot obarvanost. S tem algoritmom stisnjene datoteke so lahko 10x manjše, pa so še vedno sprejemljive za razne aplikacije, posebno ekranske, vendar se nekaj barvnih informacij nepovratno izgubi. Razlika v kvaliteti slik z različno stopnjo stiskanja je vidna šele pri povečavi slik do te mere, da so vidne posamezne pike.

Posledice stiskanja so vidne na izseku A iz spodnje slike.

 

JPEG nestisnjena (6x povečano)

 

JPEG 50 stopenjsko stiskanje. Slika je še vedno sprejemljiva za ekranske prikaze.

 

 

JPEG 100 stopenjsko stiskanje. Slika je preslaba celo za ekransko uporabo.

Če se datoteka shrani večkrat v isti stopnji stiskanja, se kakovost slike vseeno poslabša pri vsakem shranjevanju. Če se obdeluje slika. ki se bo na koncu uporabila kot stisnjena, je vseeno bolje delati z originalno sliko in jo kompresirati v zadnji fazi pred shranjevanjem.

Primer padanja kvalitete slike pri isti stopnji stiskanja (10 stopenj):

Original

5x shranjena slika pri 10 stopenjskem stiskanju.  

 Zadnja sprememba 04 januar 2002