Make your own free website on Tripod.com

Šum

Šum naprave je elektronska motnja, ki se pojavi kot napaka v izdelani sliki. V slabših svetlobnih pogojih senzor ne zabeleži vse svetlobe enakomerno in pride do interferenc, ki jih popravlja programska oprema kamere. Šum je torej rezultat procesiranja podatkov, ki jih zapiše senzor. Šum naprave se poveča pri višji temperaturi in pri višje nastavljeni občutljivosti senzorja, na napake pa vpliva tudi dolg čas osvetlitve. V novejših kamerah se stopnja šuma zmanjšuje s hlajenjem senzorja in z dodatki za zmanjševanje šuma, ki najbolj izstopa na rdečem barvnem kanalu. S stiskanjem datoteke se šum poveča, videz slike pa se vizualno izboljša pri zmanjšanju velikosti slike. Zataknjene pike so pravzaprav očitno vidna oblika šuma.

Obstaja več tehnik zmanjševanja šuma. Najbolj enostaven način je nastavitev nižje občutljivosti kamere in uporaba dodatne osvetlitve v primeru, ko bi bil sicer potreben daljši čas osvetlitve. Ta varianta bo cenejša kot uporaba posebne opreme, ki ima že vgrajene sisteme za zmanjševanje šuma. 

Na tem izrezu slike je prikazan šum na posameznih barvnih kanalih. Slika je bila posneta pri daljšem osvetlitvenem času, barvni kanali pa so ločeni in prikazani kot siva slika. Šum je najbolj viden na rdečem kanalu.

modra
zelena
rdeča

Zadnjič spremenjano 10 december 2001