Make your own free website on Tripod.com

Kromatična aberacija

Kromatična aberacija nastaja kot posledica loma svetlobe skozi leče. Razprševanje različnih barvnih spektrov se pojavi podobno kot pri lomu svetlobe s prizmo, na sliki pa se pokaže kot mavrično obarvan rob bolj kontrastnih predmetov. Dobri objektivi imajo vgrajene posebne akromatske člene, ki minimalno razpršujejo svetlobe različnih valovnih dolžin, razpršene spektre pa združijo v isto točko. Pri makro fotografiji so povečave tolikšne, da se kromatična aberacija vseeno pojavlja, vendar na manjših slikah z veliko gostoto pik mavrica še ni vidna.  Ta postane vidna pri povečavi slike ali pa pri prikazu na ekranu. Kromatična aberacija se poveča pri uporabi predleč, zato poklicni fotografi uporabljajo raje posebne obročke za podaljševanje fokusa, ki pa jih pri kompaktnih digitalnih fotoaparatih s fiksnim objektivom ni mogoče uporabiti.

Kromatična aberacija se pojavlja bolj na robovih slike kot v sredini. Primer kromatične aberacije je prikazan s povečavo izrezov spodnje slike. Tu se vidi kot modra mavrična obroba na desnem robu cvetnega lista. Rdeča mavrica ni toliko vidna, ker se delno zlije z redečo barvo cvetnega lista.

 

Oblika kromatične aberacije je malce odvisna od svetlobe oziroma od vpadnega kota. V tretji vrsti slik na levi strani je prikazana razlika v aberaciji, če je predmet osvetljen iz leve strani, od spodaj ali iz desne. 

Intenziteta kromatične aberacije je odvisna od kvalitete objektiva in v primeru uporabe dodatnih leč še od povečave. Najboljše pogoje omogoča uporaba ekstenzijskih obročkov, za fiksne objektive kompaktnih kamer pa obrnjen 50 ali 28 milimeterski navaden objektiv, privit s posebnim adapterjem na vrh objektiva fotoaparata. 

V zadnji vrsti slik na levi je torej iz leve proti desni: 200 mm makro, isti s predlečo 2x in še 200 mm makro z narobe obrnjenim 50 mm standardnim objektivom. V zadnjem primeru ni skoraj nobene kromatične aberacije pri fantastični povečavi 3:1!

 

Picture data:

Magnified

20 x

Resample process

Stretch/truncate

Compression

30 steps (Photopaint)

Original image data:

Type

fine JPEG

Resolution

2560*1800

File size

1262 KB

Image size/72dpi

903 x 677 mm

Compression

3 steps (Minolta)

Focus

200 mm

Aperture

9,5

Shutter time

1/30 sec

ISO

800

WB

sun

Color

0

Intensity

0

Contrast

0

Sharpness

Normal

  Last change 04 januar 2002